MeMe, el Robot midi




Es el nom d'un robot interactiu que pot desenvolupar diverses funcions a partir dels estímuls de l'espectador. Esglai acústic i mimessis de moviments.

Esglai acústic
Gràcies a un micròfon situat a una de les orelles, en Jordi pot rebre senyals acústiques i reaccionar amb moviments d'esglai i espant. això es possible gràcies al mateix mecanisme de transformació de dades descrit anteriorment. Però en aquest cas, les senyals acústiques, activarien els servomotors de tal forma que l'autòmata tremolaria com si s'espantés.

Mimesis
Estem investigant en un treball de moviments mimètics dirigits per l'espectador.

Aquest s'ha de situar davant d'una càmera de vídeo o Webcam fixa que connectada a un ordinador, envia les coordenades exactes de la situació del seu cos. L'ordinador, gràcies a un programa de transformació de dades, transforma a l’instant, la situació de les coordenades en ordres de moviment a cada servomotor. D'aquesta manera el ninot podrà reproduir fidelment tots els moviments que l'espectador executi a temps real.

Cal remarcar que tots els moviments que en Jordi pot realitzar son sempre bidimensionals.

Primerament per a la disposició dels servomotors i segonament per a la lectura bidimensional que la càmera fa de l'espectador.

Construcció Física

La seva construcció es completament artesanal a partir e la tècnica de la talla. El material emparat és l'espuma de poliuretà.

Aquest és fàcil de treballar amb la talla gràcies a la seva textura espumosa, la seva baixa densitat i duresa.

Un factor important que s'ha tingut en compte a l'hora d'escollir el poliuretà i no la fusta és que per la seva lleugeresa i el seu baix pes, en Jordi podrà executar moviments amb més facilitat i amb menys força.

Un cop tallat i polit, s'endureix amb quatre capes de resina Epoxi.

Algunes zones més sensibles a trencar-se han sigut reforçades amb fibra de vidre.

Les pàtines de resina no només donen duresa a les peces sinó que també donen un acabat suau i fi a les peces. Que facilitarà la feina a l'hora de ser pintat. A més resulta molt més agradable un acabat suau i llis que no rugós.

Per raons estètiques, totes les peces s'han tractat pictòricament com si fossin fusta envellida.

Principalment per donar una imatge de titella tradicional a en Jordi.

Ja que emfatitzem en la bellesa dels sistemes mecànics antics, palanques, engranatges, rodes, etc.. que no pas en els sistemes mecànics contemporanis. I tot i que en fem ús, procurem dissimular-los ja sigui ocultant-los dins del cos d'en Jordi o be camuflant-los amb pintura.

I segonament, i com a bona artesana, m'agrada camuflar els materials i les maquinaries per a esborrar pistes i amagar les tècniques utilitzades.


Esquema de la estructura de programació amb Eyesweb

Per a fer possible totes les reaccions sensibles d'en Jordi, hem fet ús de recursos informàtics. Per tal de que els moviments fossin autònoms, és a dir, que es produïssin directament a partir només de reaccions acústiques i visuals, s'ha programat un sistema informàtic específic.

Eyesweb es un software universitari desenvolupat pel "Laboratorio di informatica musicale" de la Universitat de Gènova. Es un entorn de programació gràfica orientat al mon de la musica i la dansa que permet la interacció entre so, imatge i moviment.

Aquest programa facilita la entrada i anàlisi de dades prominents de tot tipus de sensors (videocamares, micròfons, sensors de pressió, etc...) i la manipulació i transformació d'aquestes per a convertir-les en altres tipus de dades, com ara moviment de motors, interrupcions elèctriques, modificació de imatges de vídeo o de seqüències musicals.

Per a la funció de l'Esglai acústic hem dissenyat una estructura de programació independent de la de la funció de Mimessis.

A continuació us mostrem un esquema resumit de cada una.



1 comentario:

Lafábrica Orquesta dijo...

Hola Santiago, me llamo Abel del Castillo (de Barcelona). Me pongo en contacto contigo porque he visto que impartes un curso en Laboral, Gijón, llamado "connect". Es una pena porque esos dias es imposible que asista por motivos laborales. Me interesa un montón y por eso quiero preguntarte si se repetirá el curso en algún otro sitio.
Uno de los principales puntos de interés és la utilización de los protocolos DMX para instalaciones interactivas. Sabes por donde podría comenzar a mirar información?
De verdad es una pena que no pueda ir.
Muchas grácias,
abel.
(Si te puedes poner en contacto conmigo hazlo al siguiente correo)
abelillodelcastillo@yahoo.es